Τα εγγόνια των Εμμάνουελ και Έμμας Χαζάν, εβραϊκής καταγωγής, τίμησαν τρεις οικογένειες του Λιτοχώρου για τη διάσωση των παππούδων και των γονέων τους στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής

Τα εγγόνια των Εμμάνουελ και Έμμας Χαζάν, εβραϊκής καταγωγής, τίμησαν τρεις οικογένειες του Λιτοχώρου για τη διάσωση των παππούδων και των γονέων τους στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής

Τις οικογένειες των Καπετάν Βασίλη και Φωτεινής Σισκοπούλου, Νικολάου και Πελαγίας Γκιάτα και Καπετάν Γεωργίου και Αναστασίας Πιτσιάβα από το Λιτόχωρο, τίμησαν τα εγγόνια των Εμμάνουελ και Έμμας Χαζάν, κα Αλίκη Κοέν-Μωϋσή, κ. Φίκος Σαλτιέλ και κ. Νταβίντ Χαζάν, για τη διάσωση των παππούδων και των γονέων τους, Έττης, Ρασέλ και Μόσε κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δίου-Ολύμπου την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022.

Την εκδήλωση άνοιξε η κα Αλίκη Κοέν-Μωϋσή, η οποία έκανε μία σύντομη αναδρομή στα γεγονότα που στιγμάτισαν την ιστορία της οικογένειάς της.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Βαγγέλης Γερολιόλιος υπογράμμισε πως η εκδήλωση χαρακτηρίζεται από τις πανανθρώπινες αξίες της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της βοήθειας προς το συνάνθρωπο. Η διάσωση της εβραϊκής οικογένειας εκείνη την περίοδο από τις λιτοχωρίτικες οικογένειες, ανέφερε ο Δήμαρχος, αποδεικνύει την οικουμενικότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει και σήμερα τη σκέψη μας, δείχνοντας εμφατικά ότι όλοι έχουμε ευθύνη να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν ξανά παρόμοια γεγονότα. 

Εν συνεχεία πήρε το λόγο ο καθηγητής και πρώην Λυκειάρχης κ. Νίκος Ντάβανος, ο οποίος γνώρισε την οικογένεια του Εμμάνουελ και της Έμμα Χαζάν με τα τρία τους παιδιά, Έττη, Ρασέλ και Μόσε. Κατά την βιωματική του αφήγηση, ταξίδεψε το ακροατήριο στη δεκαετία του 1940, όπου, σε πολύ νεαρή ηλικία ο ίδιος, έζησε από κοντά την προσπάθεια όλης της τοπικής κοινωνίας να προστατέψει την οικογένεια εβραϊκής καταγωγής και να διατηρήσει κρυφή την ταυτότητά της.

Τις δικές του ευχαριστίες εξέφρασε ο κ. Νταβίντ Χαζάν προς την οικογένεια του καπετάν Βασίλη Σισκόπουλου και τους κατοίκους του Λιτοχώρου, μεταφέροντας το χαιρετισμό και τις ευχαριστίες του πατέρα του, που δεν μπόρεσε να παρευρίσκεται στην εκδήλωση. 

Η τιμητική εκδήλωση έκλεισε με την απονομή από τα τρία εγγόνια της οικογένειας Χαζάν προς τους εκπροσώπους των τριών λιτοχωρίτικων οικογενειών και προς τον Δήμαρχο Βαγγέλη Γερολιόλιο, στο όνομα του λαού του Λιτοχώρου, ενός ευχαριστήριου αναμνηστικού με κεντρικό χαρακτηριστικό ένα καράβι, όπως εκείνο που έσωσε τους παππούδες τους κατά τη Γερμανική Κατοχή. 

Η τιμητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου και την υποστήριξη του Δήμου Δίου-Ολύμπου. 

.