Ταξίδι στην παράδοση από 450 ταλαντούχα παιδιά 14 πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Δίου-Ολύμπου στο 2ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Τάκης Μακρής»

Ταξίδι στην παράδοση από 450 ταλαντούχα παιδιά 14 πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Δίου-Ολύμπου στο 2ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Τάκης Μακρής»

.
Για δεύτερη χρονιά πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 29 Μαΐου 2024 το «Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Δήμου Δίου-Ολύμπου “Τάκης Μακρής”» με τη συμμετοχή 450 χορευτών από 14 πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου.

Στο κατάμεστο από κόσμο ανοιχτό θέατρο του δημοτικού πάρκου Λιτοχώρου οι νεαρές και νεαροί χορευτές παρουσίασαν το ταλέντο και την αγάπη τους για την παράδοση, σε χορούς από οκτώ ενότητες: σαρακατσάνικους, βλάχικους, μικρασιάτικους, θρακιώτικους, ποντιακούς, καθώς και χορούς από την Κεφαλονιά, τα Δωδεκάνησα και τη Φλώρινα.

Η εκδήλωση, που φέρει το όνομα και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του καθηγητή Δημήτρη (Τάκη) Μακρή, πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το 2023 και αποτελεί πλέον κομμάτι της ετήσιας πολιτιστικής ατζέντας του Δήμου Δίου-Ολύμπου. Δάσκαλος παραδοσιακών χορών και καθηγητής φυσικής αγωγής, ο Τάκης Μακρής ήταν από τους πρωτεργάτες του τμήματος παραδοσιακών χορών του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρο και η εκδήλωση αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στην επί δεκαετίες πολύτιμη προσφορά του.

Οι σύλλογοι που συμμετείχαν και στους οποίους απονεμήθηκαν τιμητικοί έπαινοι συμμετοχής, ήταν:

• Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέου Παντελεήμονα
• Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαταμώνα
• Πνευματική Κίνηση Λεπτοκαρυάς
• Πνευματική Κίνηση Σκοτίνας
• Πολιτιστικός Όμιλος Λιτοχώρου
• Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Σπυρίδωνα «Ο Άγιος Σπυρίδωνας»
• Πολιτιστικός Σύλλογος Βροντούς
• Πολιτιστικός Σύλλογος Εντοπίων Νέας Εφέσου «Το Στουπί»
• Πολιτιστικός Σύλλογος Καρίτσας «Ο Όλυμπος»
• Πολιτιστικός Σύλλογος Κονταριώτισσας «Πίερες»
• Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Εφέσου «Ο Ηράκλειτος»
• Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Πόρων
• Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατανακίων «Ο Πόντος»
• Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας «Ο Κατσαντώνης»

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δίου-Ολύμπου, Αστέριος Τζήμας απονέμει τους τιμητικούς επαίνους συμμετοχής στην πρόεδρο του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νέου Παντελεήμονα, Βασιλική Γκαρά, στον πρόεδρο του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαταμώνα, Άγγελο Τζιώλη, στην πρόεδρο της Πνευματικής Κίνησης Λεπτοκαρυάς, Ματίνα Κοτίνη και στον πρόεδρο της Πνευματικής Κίνησης Σκοτίνας, Θεοχάρη Στύλο.

Η αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Λιτοχώρου, Παιδείας & Τουρισμού Δίου-Ολύμπου, Σοφία Ζουρζούρα, απονέμει τιμητικούς επαίνους συμμετοχής στην Κατερίνα Αλεξίου, μέλος του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου, στη χοροδιδάσκαλο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Σπυρίδωνα «Ο Άγιος Σπυρίδωνας», Σοφία Ναχμία και στον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βροντούς, Χρήστο Μπουζούκη.

Ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης & Προγραμματισμού και Αποκομιδής & Πρασίνου Δίου-Ολύμπου, Δημήτρης Πατσιαρίκας, απονέμει τιμητικούς επαίνους συμμετοχής στην Αγγελική Μπαρμπαγεωργοπούλου, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Εντοπίων Νέας Εφέσου «Το Στουπί», στην Αθηνά Κανιούρα, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρίτσας «Ο Όλυμπος» και στον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κονταριώτισσας «Πίερες», Ηλία Κουλιανόπουλο.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου, Λένα Ρηγοπούλου, απονέμει τιμητικούς επαίνους συμμετοχής στην πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Εφέσου «Ο Ηράκλειτος», Κατερίνα Ζαμπιόγλου και στην πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Πόρων, Ευφροσύνη Παπαμιχαήλ.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, Γρηγόρης Λέφας, απονέμει τιμητικούς επαίνους συμμετοχής στον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανακίων «Ο Πόντος», Δημήτρη Αμανατίδη και στον πρόεδρο του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πιερίας «Ο Κατσαντώνης», Γιάννη Καραΐσκο.

.
Την εκδήλωση, που παρακολούθησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, Γρηγόρης Λέφας και το μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, Ελευθέριος Ζιώγανας, προλόγισε η χοροδιδάσκαλος του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου, Καλλιόπη Κουρίτα, κάνοντας σύντομη αναδρομή στο πλούσιο έργο και την προσφορά του Τάκη Μακρή, και την συντόνισε η Δήμητρα Νίκα-Μπελογιάννη, μέλος του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου.

.