Παλαιός Παντελεήμονας

Παλαιός Παντελεήμονας


Ο Παλαιός Παντελεήμονας χτίστηκε σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, πιθανότατα στα τέλη του 14ου αιώνα. 
Σήμερα είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στη βόρεια Ελλάδα.

Μόλις 100 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 400 χιλιόμετρα από την Αθήνα, ο Παλαιός Παντελεήμονας, μας καλεί όλους να περπατήσουμε στα σοκάκια του και να αφουγκραστούμε τους ήχους της μαγικής συνύπαρξης του παλιού με το νέο. Του παραδοσιακού με το σύγχρονο. Της ιστορίας με την εξέλιξη. Ήχοι που “ντύνουν” τη διαχρονική φιλοξενία του, την οποία όσα χρόνια κι αν περάσουν, καμία αλλαγή δεν θα επηρεάσει.

Ο οικισμός κατάφερε να διατηρήσει το τοπικό του χρώμα, καθώς είχε σχεδόν ερημώσει από τη δεκαετία του 1950, όταν οι κάτοικοι του μετακόμιζαν μαζικά στον μεγαλύτερο οικισμό του Νέου Παντελεήμονα.

Τη δεκαετία του 1980 όμως  αναπαλαιώθηκε ο οικισμός και άρχισε η ταχεία τουριστική ανάπτυξή του. Η φυσική του ομορφιά, το παραδοσιακό τοπικό χρώμα και η μικρή απόστασή του, τόσο από την Εθνική οδό – μόλις 6 χιλιόμετρα –  όσο και από τα παράλια του Δήμου μας, “σκαρφάλωσαν” τον Παλαιό Παντελεήμονα στην πρώτη θέση της καρδιάς πολλών επισκεπτών. Ο άλλοτε εγκαταλελειμμένος οικισμός, μετατράπηκε σε τουριστικό προορισμό χειμώνα και καλοκαίρι.

Πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, λιθόκτιστα καλντερίμια, η πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, η αναπαλαιωμένη εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, που δεσπόζει στο κέντρο της, αποτελούν ένα κινηματογραφικό σκηνικό.

Εδώ θα συναντήσετε παραδοσιακές ταβέρνες, με τοπικά φαγητά και χαρακτηριστικές γεύσεις της ευρύτερης περιοχής μας, πικάντικους μεζέδες, ντόπιο κρασί και το παραδοσιακό τσίπουρο, από κούμαρα του Ολύμπου. Θα αγοράσετε ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού και τέλειο ανθόμελο.

Η όλη εικόνα τυλίγεται στην καταπράσινη συσκευασία του πλούσιου δάσους από καστανιές, κουμαριές και οξιές, που απλώνεται γύρω από το χωριό, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την παραμυθένια του εικόνα. Το πυκνό δάσος είναι επίσης ιδανικό για πεζοπορίες, διαδρομές με ποδήλατα βουνού και 4×4, αλλά και αλεξίπτωτο πλαγιάς. Επίσης στην περιοχή στεγάζεται και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της περιοχής.

Απέχει 43,7 χλμ από την Κατερίνη, με εύκολη πρόσβαση από τον Εθνικό Αυτοκινητόδρομο Ε75 (κόμβος Λεπτοκαρυάς). 

 

  • ΣΤΕΝΑΚΙΑ3
  • ΠΛΑΤΕΙΑ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ
  • ΣΤΕΝΑΚΙΑ4
  • ΣΤΕΝΑΚΙΑ1
  • ΣΤΕΝΑΚΙΑ2
  • Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ
  • Π. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ 2
  • ΠΑΛΑΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ 1