Νέα Έφεσος

Νέα Έφεσος

.
Η Νέα Έφεσος είναι μεγάλος οικισμός με 1900 κατοίκους ντόπιους και Μικρασιάτες, με απόσταση 7 χιλιομέτρων από την Κατερίνη. Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία.

Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου, Νέα Έφεσος

Στην περιοχή της Νέας Εφέσου, υπήρχε κατά την αρχαιότητα η πόλη Ακεσαμεναί, με ιδρυτή τον Ακεσαμενό που μνημονεύεται από τον Όμηρο. Εδώ συναντάμε και τον τύμβο των Μακεδόνων που είναι αφιερωμένος στους 25.000 πεσόντες της Μάχης της Πύδνας το 168π.Χ. Ακόμη ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ο μεταβυζαντινός ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, όπου σώζονται τοιχογραφίες του 18ου αιώνα.

Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Σπυ ή Στουπί. Το 1953 μετονομάστηκε σε Νέα Έφεσο , εξαιτίας της εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων από την περιοχή της αρχαίας Εφέσου, γύρω από την Τούμπα. Ήδη από τα Βυζαντινά χρόνια υπήρχε στην πλαγιά της Τούμπας χωριό εντοπίων κατοίκων, με το όνομα Παλιοχώρα. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο οικισμός μεταφέρθηκε στα πεδινά και μετονομάστηκε σε Στουπί ή Σπη, από το όνομα ενός φυτού με το οποίο οι κάτοικοι κατασκεύαζαν σχοινιά και πανιά πλοίων.

Το χωριό διαθέτει δύο πολιτιστικούς συλλόγους. Ο πρώτος σύλλογος είναι ο “Ηράκλειτος” κυρίως με συμμετοχή του προσφυγικού στοιχείου. Το 2001 ιδρύθηκε Αθλητικός-Πολιτιστικός και Οικολογικός Σύλλογος «Το Στουπί» στη Νέα Έφεσο στο οποίο δρουν κυρίως οι ντόπιοι κάτοικοι.

Απέχει 8 χιλ. από την Κατερίνη, με εύκολη πρόσβαση από τον Επαρχιακό Δρόμο Κατερίνης – Ν. Εφέσου.

 

  • NEA EFESOS-9
  • NEA EFESOS-10
  • NEA EFESOS-13
  • NEA EFESOS-3