Λιτόχωρο

Λιτόχωρο


Το Λιτόχωρο είναι η πρωτεύουσα του Δήμου Δίου -Ολύμπου, χτισμένο στις ανατολικές απολήξεις του μυθικού βουνού. Αποτελεί την κεντρική πύλη εισόδου στον Όλυμπο, αφού από τις θέσεις «Πριόνια» και «Γκορτσιά» ξεκινούν οι αναβάσεις για τα καταφύγιά του και την κορυφή, τον Μύτικα (2.918μ). Απέχει, όμως ελάχιστα χιλιόμετρα από τη θάλασσα, αποτελώντας έτσι τον ιδανικό προορισμό για χειμερινές και καλοκαιρινές διακοπές.

Η κωμόπολη ξεχωρίζει για τα παραδοσιακά αρχοντικά, χτισμένα σύμφωνα με την μακεδονική αρχιτεκτονική. Η δημιουργία του οικισμού τοποθετείται στον 14ο αιώνα και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ορεινή περιοχή, στο παρελθόν η πλειονότητα των κατοίκων του ήταν ναυτικοί. Η πλούσια ναυτική παράδοση και κληρονομιά παρουσιάζεται σήμερα στο Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου, το οποίο περιλαμβάνει, περίπου 1.000 αντικείμενα στη συλλογή του.

Το Λιτόχωρο αποτελεί σημαντικό τουριστικό θέρετρο με άρτια ξενοδοχειακή υποδομή, εμπορικά καταστήματα, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, αλλά και τη συνηθέστερη αφετηρία για ορειβατικές εξορμήσεις στο «βουνό των θεών».

Παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον, για όσους επιθυμούν να επισκεφθούν ιστορικά θρησκευτικά μνημεία και προσκυνήματα. Σε υψόμετρο 900μ. στη διαδρομή για τα Πριόνια, βρίσκεται χτισμένη η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν των Ολύμπω, την οποία έχτισε ο Άγιος το 16ο αιώνα, ενώ ο τάφος του βρίσκεται στο αριστερό παρεκκλήσι του καθολικού της Μονής. Μετά την ανατίναξη και παντελή καταστροφή της, από τους Γερμανούς το 1943, η Μονή μεταφέρθηκε στο Μετόχι στη θέση «Σκάλα». Επίσης, εκτός από τις τρεις μεγάλες Εκκλησίες του Λιτοχώρου, υπάρχουν διάσπαρτα παρεκκλήσια.

Με ιδιαίτερη κατάνυξη εορτάζεται η Πανήγυρις του Αγίου Διονυσίου του εν τω Ολύμπω, στις 23 Ιανουαρίου, με πλήθος κόσμου να συρρέει από όλες τις περιοχές της Ελλάδος, καθώς και η Ύψωσις του Τίμιου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου, με το έθιμο της μεταφοράς με άλογα, της εικόνας του Αγίου Διονυσίου από το Μετόχι στην παλαιά Μονή, την παραμονή της Εορτής.

Σημαντικές, ακόμη, εκδηλώσεις στο Λιτόχωρο είναι ο εορτασμός της Επανάστασης του Ολύμπου του 1878. Από εδώ δόθηκε το σύνθημα για την εξέγερση και την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Στις 15 Φεβρουαρίου 1878 η Προσωρινή Κυβέρνηση Ολύμπου Μακεδονίας, με επικεφαλής τον Λιτοχωρίτη Ευάγγελο Κοροβάγκο και τη συμμετοχή των 41 κοινοτήτων όλης της περιοχής Ολύμπου και Πιερίων, κήρυξε την Επανάσταση του Ολύμπου.

Επίσης, η αναβίωση του βυζαντινού εθίμου των «Σίχνων» στον εορτασμό των Θεοφανείων, δηλαδή η περιφορά των «σίχνων» (οικογενειακά λάβαρα) των ενοριών, αλλά και οι τρεις Επιτάφιοι που συναντώνται στο Παζάρι την Μ. Παρασκευή. Πλήθος κόσμου συρρέει στο Λιτόχωρο για τις εορταστικές εκδηλώσεις της Αποκριάς, με την παρέλαση των αρμάτων, το κάψιμο των κέδρων στις γειτονιές και τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.

Παγκόσμιο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Ορειβατικός Αγώνας “Olympus Marathon”, ο οποίος διεξάγεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου. 

Απέχει 27,5 χιλ. από την Κατερίνη, με εύκολη πρόσβαση από τον Εθνικό Αυτοκινητόδρομο Ε75 (κόμβος Λιτοχώρου), το ΚΤΕΛ Λιτοχώρου και τον Σιδηρόδρομο (Σταθμός Λιτοχώρου).

 

  • Εισοδοςλιτοχώρου
  • ΛΙΤΟΧΩΡΟ - ΟΛΥΜΠΟΣ
  • Σοκακια-2
  • ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΣΙΧΝΩΝ
  • ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
  • ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΟΣ Ο "ΛΑΚΚΟΣ"
  • ΔΕΞΑΜΕΝΗ
  • ΕΙΣΟΔΟΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
  • Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ