Κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού η επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στην Πανεπιστημιακή Ανασκαφή του Δίου

Κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού η επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στην Πανεπιστημιακή Ανασκαφή του Δίου

Τα νεότερα δεδομένα που αφορούν στην Πανεπιστημιακή Ανασκαφή στον Αρχαιολογικό Χώρο του Δίου παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε η Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Δίου στο πολιτιστικό κέντρο «Μακεδονία» στην Καρίτσα, το πρωί της Παρασκευής 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Όσοι παρακολούθησαν την ημερίδα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα το σπουδαίο ανασκαφικό έργο που επιτελεί η Πανεπιστημιακή Ομάδα στον αρχαιολογικό χώρο, μία δράση που εγκαινίασε τη δεκαετία του 1970 ο αείμνηστος Δημήτρης Παντερμαλής, καθηγητής αρχαιολογίας και επικεφαλής των ανασκαφών του αρχαιολογικού πάρκου του Δίου.

Η ημερίδα, που διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Δίου-Ολύμπου και της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ήταν χωρισμένη στις ακόλουθες πέντε θεματικές ενότητες:

1) «Πανεπιστημιακή ανασκαφή Δίου: η ανασκαφή και το υλικό», με εισηγήτρια την Ελένη Παπαγιάννη, Διευθύντρια Ανασκαφής Δίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρχαιολογίας.
2) «H τύχη των αρχαιοτήτων του Δίου στα βυζαντινά και στα νεότερα χρόνια», με εισηγήτρια την Μαρία Ιατρού, αρχαιολόγο, ΕΤΕΠ Τομέα Αρχαιολογίας.
3) «Φυσικό περιβάλλον, αγροτική δραστηριότητα και διατροφικές συνήθειες στο αρχαίο Δίον», με εισηγήτρια την Ιωάννα Βασιλειάδου, Δρ. Αρχαιολογίας, ΕΔΙΠ Τομέα Αρχαιολογίας.
4) «Εμπόριο και καθημερινή ζωή στο Δίον στα υστερορωμαϊκά και πρωτοβυζαντινά χρόνια: η μαρτυρία των κεραμικών αγγείων», με εισηγητή τον Κυριάκο Φραγκούλη, υποψήφιο διδάκτορα Αρχαιολογίας, και
5) «Το Ρωμαϊκό Νεκροταφείο του Δίου: τα αποτελέσματα της έρευνας στο οικόπεδο Καλαμπούκα», με εισηγήτρια την Ελευθερία Κυριακοπούλου, υποψήφια διδάκτορα Αρχαιολογίας.

Κατά τον χαιρετισμό του Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιος, υπογράμμισε το γεγονός ότι χάρη στις ανασκαφικές εργασίες στο αρχαιολογικό πάρκο του Δίου, ένα κατεξοχήν δημιούργημα του αείμνηστου καθηγητή αρχαιολογίας Δημήτρη Παντερμαλή, κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής αλλά και οι νεότερες γενιές έχουν σήμερα πρόσβαση σε ανεκτίμητα ευρήματα που ήρθαν στο φως από τη γη του Δίου, όπως τα αντίκρυσε ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος και οι Μακεδόνες βασιλείς.

Παράλληλα τόνισε ότι ο Δήμος Δίου-Ολύμπου στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης στο έργο της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής του Δίου. Σημείωσε  επιπλέον ότι σημαντική είναι η συνδρομή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε θέματα προστασίας του αρχαιολογικού χώρου, ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και την Αντιπεριφερειάρχη κα Σοφία Μαυρίδου για το αμείωτο ενδιαφέρον τους για ζητήματα που αφορούν στην θωράκιση της ευρύτερης περιοχής των ανασκαφών. Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία του Δήμου με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την πρόσφατη απόφαση της υπουργού Λίνας Μενδώνη για αντιπλημμυρικά έργα στο αρχαιολογικό πάρκο του Δίου, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης με 2.250.000 ευρώ.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, οι βουλευτές Πιερίας, Φώντας Μπαραλιάκος και Σάββας Χιονίδης, ο εκπρόσωπος των Πρυτανικών Αρχών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Χαράλαμπος Φείδας, η πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ, καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Ελένη Μανακίδου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωπος της βουλευτή Πιερίας Άννας Μάνη-Παπαδημητρίου, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δίου-Ολύμπου Ουρανία Κατσαμάκα, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Γεώργιος Μακρής και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την Πανεπιστημιακή Ανασκαφή του Δίου στον σύνδεσμο: http://dion-excavation.web.auth.gr.

.