Χρήστος Κάκκαλος (1879 – 1976)

Χρήστος Κάκκαλος (1879 – 1976)


Η ορειβατική ιστορία του Ολύμπου είναι συνυφασμένη με τον Χρήστο Κάκκαλο, τον Λιτοχωρίτη κυνηγό και λαουτάρη, που ανέβηκε πρώτος στην κορυφή του μυθικού βουνού, τον Μύτικα, οδηγώντας ως εκεί δύο Ελβετούς, τον περίφημο φωτογράφο Frédéric Boissonnas και τον συνοδό του, Daniel Baud-Bovy, στις 2 Αυγούστου 1913.

Ο Χρήστος Κάκκαλος γεννήθηκε στο Λιτόχωρο το 1879 ή 1882. Από πολύ νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με το βουνό του Ολύμπου και επαγγελματικά, ως κυνηγός και υλοτόμος.

Frédéric Boissonnas

Στα τέλη του 17ου αλλά κυρίως στις αρχές του 18ου αιώνα, έρχονται στον Όλυμπο οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι γεωλόγοι, βοτανολόγοι, τοπογράφοι, αλπινιστές με στόχο να τον εξερευνήσουν και να φθάσουν στις κορυφές του. Η ώρα όμως να φτάσει ο άνθρωπος στην κορυφή του Ολύμπου, ήρθε με το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων. Τον Ιούλιο του 1913 ο Χρήστος Κάκκαλος με δύο Ελβετούς ορειβάτες ξεκινούν για να κατακτήσουν την κορυφή.

«Ο Όλυμπος μας φώναζε από τόσον καιρό», σημειώνει ο Ελβετός Μπουασονά στο χρονικό του. «Η ομορφιά του δεν είναι μόνο στη φύση. Η ομορφιά του, είναι ομορφιά πνευματική. Εκφράζει το θείο», δηλώνει με δέος.

Η ομάδα ξεκινά για τη Μονή Αγίου Διονυσίου στις 29 Ιουλίου 1913 και κατασκηνώνουν στην Πετρόστρουγκα. Στις 30 Ιουλίου ανεβαίνουν στη Σκούρτα, στον Προφήτη Ηλία (“Θρόνος του Δία”) και στο Σκολιό (“Μαύρη Κορυφή”). Έπειτα από μια χιονοθύελλα στα Πριόνια, στις 31 Ιουλίου φθάνουν σε μια κορυφή που την ονομάζουν αρχικά “Ταρπηία Πέτρα” (σήμερα Μικρός Μύτικας) και τη θεωρούν ως την υψηλότερη.

Αργότερα όμως, όταν καθαρίζει λίγο ο ουρανός φαίνεται ο Μύτικας. Ο Κάκκαλος με γυμνά πόδια ανεβαίνει πρώτος στην κορυφή, την οποία τότε ονόμασαν “Κορυφή της Νίκης”, προς τιμήν της νικηφόρου μάχης των Ελλήνων στα στενά του Σαρανταπόρου. Οι άλλοι ακολουθούσαν πίσω του «από τα σημάδια απ΄ το αίμα, που αφήνουν τα σχισμένα του πόδια πάνω στα βράχια», αφηγείται ο Frédéric Boissonnas.

Στις 2 Αυγούστου, και ώρα 10 και 25΄ το πρωί κατακτούν, την μέχρι εκείνη τη στιγμή, απάτητη κορυφή του Ολύμπου.

Η ανάβαση γίνεται λίγα χρόνια αργότερα γνωστή, με τη δημοσίευση το 1919 του βιβλίου του Ελβετού φωτογράφου “La Grece Immortelle” (“Η Αθάνατη Ελλάδα”).

Ο Χρήστος Κάκκαλος, ο κλειδοκράτορας του Μύτικα, ανέβηκε πολλές φορές στην κορυφή του Ολύμπου. Ως το τέλος της ζωής του, ο «μπαρμπα-Χρήστος», όπως ήταν περισσότερο γνωστός, εξακολουθούσε να κάνει ορειβασία. Το 1972, λίγο πριν το θάνατό του, ανέβηκε σε ηλικία 93 ετών στον Όλυμπο.

Πέθανε τον Απρίλιο του 1976 στο Λιτόχωρο, σε ηλικία 97 ετών.

 

  • ΚΑΚΚΑΛΟΣ - Ο ΑΕΤΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ
  • ΚΑΚΚΑΛΟΣ - ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ
  • ΚΑΚΚΑΛΟΣ
  • ΚΑΚΚΑΛΟΣ-BOISSONAS-BOVY
  • ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ
  • ΚΑΚΚΑΛΟΣ 2