Χρηματοδότηση ύψους 2.250.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου

Χρηματοδότηση ύψους 2.250.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου

Αντιπλημμυρικά έργα στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, προϋπολογισμού 2.250.000 ευρώ, βρίσκονται μεταξύ των έργων που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε επτά μείζονες αρχαιολογικούς χώρους πανελλαδικά, συνολικού προϋπολογισμού 24.000.000 ευρώ, χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το έργο στοχεύει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων που προκαλούνται από συχνά πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου του Δίου. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος χώρος πλήττεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από έντονα καιρικά πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία επαναλαμβάνονται στην περιοχή περίπου ανά πενταετία και παρουσιάζουν μεγαλύτερη ένταση ανά εικοσαετία.

Στο έργο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, ο καθαρισμός της κοίτης του ρέματος Ουρλιά και του ποταμού Βαφύρα, καθώς και η εκτέλεση σωστικών αρχαιολογικών εργασιών.

Σύμφωνα  με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, «Η ένταξη του συνόλου των προτεινόμενων από το ΥΠΠΟΑ έργων για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενισχύει την προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής κρίσης, το οποίο συνδέεται άμεσα και με την αναπτυξιακή διάσταση του πολιτισμού, καθώς οι περιοχές που εντάσσονται, αποτελούν σημαντικούς πόλους πολιτισμού και τουρισμού για τις τοπικές κοινωνίες. Το πρόγραμμα ενεργειών του ΥΠΠΟΑ, είναι απολύτως σε συμφωνία με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης καθώς και με τις ευρωπαϊκές πολιτικές με στόχο μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος που απασχολεί όλο τον κόσμο, όλο και πιο έντονα».

.