Λαμπρός εορτασμός Αγίων Θεοφανείων στον Όλυμπο

Λαμπρός εορτασμός Αγίων Θεοφανείων στον Όλυμπο

Με θρησκευτική κατάνυξη τελέστηκε στις δώδεκα κοινότητες του Δήμου Δίου-Ολύμπου η ακολουθία των Αγίων Θεοφανείων και του Αγιασμού των υδάτων.

Στον Πλαταμώνα χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, ο οποίος τέλεσε τον Αγιασμό στο λιμάνι της κοινότητας.

Ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Βαγγέλης Γερολιόλιος, παρακολούθησε την Ακολουθία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στο Λιτόχωρο, όπου παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και συλλόγων και φορέων της κοινότητας Λιτοχώρου.

Στο Λιτόχωρο αναβιώνει όπως κάθε χρόνο, εδώ και αιώνες, το έθιμο των Σίχνων. Τα Σίχνα είναι ψηλοί ιστοί που φέρουν σημαίες με ασημένιο ή χρυσό σταυρό, αντιπροσωπεύοντας τα εξωκλήσια της περιοχής ή είναι αφιερώματα (τάματα) συντεχνιών και οικογενειών ναυτικών. Το έθιμο, που παρακολούθησε φέτος μεγάλος αριθμός επισκεπτών και συνδημοτών μας, έχει ήδη το 2021 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Παρακολουθήστε στιγμιότυπα από την πομπή των Σίχνων από την πλατεία του Λιτοχώρου έως το σημείο όπου γίνεται η κατάδυση του Σταυρού, στα νερά του Ενιπέα, στο ακόλουθο video