Συμβουλές για αποφυγή χρήσης κροτίδων, βεγγαλικών & αυτοσχέδιων ειδών πυροτεχνίας κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα για την προστασία πολιτών, κατοικιδίων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Συμβουλές για αποφυγή χρήσης κροτίδων, βεγγαλικών & αυτοσχέδιων ειδών πυροτεχνίας κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα για την προστασία πολιτών, κατοικιδίων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Συμβουλές για την αποφυγή χρήσης κροτίδων, βεγγαλικών και αυτοσχέδιων ειδών πυροτεχνίας εξέδωσε και φέτος η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του εορτασμού του Πάσχα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Η Ελληνική Αστυνομία Λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά τη διάρκεια του εορτασμού του Πάσχα “γινόμαστε μάρτυρες” σοβαρών ατυχημάτων, εξαιτίας της επικίνδυνης συνήθειας καύσης κροτίδων, βεγγαλικών και αυτοσχέδιων ειδών πυροτεχνίας, υπενθυμίζονται τα κάτωθι:

• η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών, καθώς και κάθε είδος πυροτεχνίας άνευ άδειας από οποιονδήποτε απαγορεύεται,
• η καύση βεγγαλικών απαγορεύεται κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα,
• αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους,
• ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού,
• μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.

Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή».

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζεται σε έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας των Ζώων Συντροφιάς, γίνεται ευγενική παράκληση προς τους δημότες να χρησιμοποιήσουν αθόρυβα πυροτεχνήματα, έναντι πυροτεχνημάτων κρότου, προκειμένου να προστατευτούν δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα, να μειωθεί η ηχορύπανση και κατ’ επέκταση η αναστάτωση που προκαλείται σε ηλικιωμένους και μικρά παιδιά. Σημειώνεται παράλληλα ότι η χρήση πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών συνδέεται με τραυματισμούς ζώων συντροφιάς, δεσποζόμενων και αδέσποτων, με τη βίαιη απομάκρυνση από την οικεία τους καθώς και το θάνατό τους. Επιπλέον η χρήση τους οδηγεί σε πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων με θύματα ανθρώπους και ζώα. 

.