Ομιλία αφιερωμένη στην γεωλογική εξέλιξη του Ολύμπου από τον καθηγητή ΑΠΘ Σπυρίδωνα Παυλίδη

Ομιλία αφιερωμένη στην γεωλογική εξέλιξη του Ολύμπου από τον καθηγητή ΑΠΘ Σπυρίδωνα Παυλίδη

Σε ένα ταξίδι στον χώρο και το χρόνο με επίκεντρο τον Όλυμπο του μύθου και της γεωλογίας και άρωμα από την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν όσοι παρακολούθησαν την ομιλία του ομότιμου καθηγητή Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Σπυρίδωνα Παυλίδη, το βράδυ της Πέμπτης 2 Νοεμβρίου 2023. 

Στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Οργανισμός Πολιτισμού – Αθλητισμού του Δήμου Δίου-Ολύμπου (Ο.Π.Α.Δ.Δ.Ο.) στην αίθουσα συνεδριάσεων του Κέντρου Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) ο καθηγητής κ. Παυλίδης παρουσίασε την πορεία του Ολύμπου και του Αιγαίου, από τον σχηματισμό τους έως σήμερα, με παράλληλες αναφορές σε έργα μεγάλων Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών.

Με ενδιαφέρον παρακολούθησε το κοινό την γεωλογική εξέλιξη και δομή του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας, όπως την περιγράφει ο καθηγητής στο βιβλίο του «Η δημιουργία του Αιγαίου, από την ποίηση στις γεωεπιστήμες» των εκδόσεων Γερμανός, αποσπάσματα του οποίου αναγνώστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Τον καθηγητή και το βιβλίο του προλόγισε η αντιπρόεδρος του ΟΠΑΔΔΟ, Ολυμπία Δαδούλη, ενώ η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Ουρανία Κατσαμάκα, προσέφερε στον καθηγητή ένα λεύκωμα φωτογραφιών του Ελβετού φωτογράφου Φρεντερίκ Μπουασονά, που αποτύπωσε σε φωτογραφίες την πρώτη ανάβαση στον Μύτικα το 1913, μαζί με τον Λιτοχωρίτη οδηγό βουνού Χρήστο Κάκαλο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο εκπρόσωπος της υφυπουργού Ανάπτυξης Άννας Μάνη-Παπαδημητρίου, ο εκπρόσωπος του βουλευτή Πιερίας Φώντα Μπαραλιάκου, εκπρόσωπος της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Δίου-Ολύμπου, εκπρόσωπος της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, διαχειριστές καταφυγίων του Ολύμπου καθώς και πρόεδροι και μέλη συλλόγων του Δήμου.