Συνεδρίασε το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών

Συνεδρίασε το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών

.
Με κεντρικό θέμα τον σχεδιασμό και τις δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο συνεδρίασε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024 το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΤΕΣΟΠΠ) του Δήμου Δίου-Ολύμπου, μετά από πρόσκληση του προέδρου του ΤΕΣΟΠΠ και δημάρχου Δίου-Ολύμπου, Βαγγέλη Γερολιόλιου.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Λιτόχωρο, παρουσιάστηκαν από τον Δήμαρχο και τον Προϊστάμενο του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, τα μέτρα πρόληψης και οι προβλεπόμενες δράσεις πολιτικής προστασίας για την άμεση αντιμετώπιση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς. Συζητήθηκε επίσης ο βαθμός προετοιμασίας και ο βαθμός ετοιμότητας των φορέων, η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της ασφάλειας και η άρτια συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε συμβάντος.

Το πλάνο στοχευμένων δράσεων αντιπυρικής προστασίας που εξετάστηκε κατά τη συνεδρίαση περιλαμβάνει την συνέχιση της υλοποίησης προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού βλάστησης, τόσο σε δημοτικά ακίνητα όσο και σε ακίνητα με υπόδειξη των αρμοδίων Δασικών Υπηρεσιών στις ζώνες μίξης δασών – οικισμών, την ετοιμότητα του δυναμικού του Δήμου και των επιμέρους εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση κρίσεων καθώς και την αξιοποίηση των εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο Περιφέρειας, συντήρηση υφιστάμενων και δημιουργία νέων πυροσβεστικών υδροστομίων, κ.α.

Ο Δήμαρχος, κ. Γερολιόλιος, υπογράμμισε την σημασία της κατάλληλης προετοιμασίας και προεργασίας στα ζητήματα πυρασφάλειας, ευχαριστώντας παράλληλα τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη για την έως τώρα συνεργασία.

Υπενθυμίζεται ότι οι δημότες καλούνται να δηλώσουν στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (https://akatharista.apps.gov.gr) ότι έχουν τακτοποιήσει τις απαιτούμενες ενέργειες για των καθαρισμό οικοπέδων που έχουν στην ιδιοκτησία τους.

.
Στη συνεδρίαση του ΤΕΣΟΠΠ Δίου-Ολύμπου συμμετείχαν εκπρόσωποι της διοίκησης Πυροσβεστικού Σώματος Πιερίας, της Πυροσβεστικής Λιτοχώρου, του Αστυνομικού Τμήματος Δίου-Ολύμπου, του Κέντρου Υγείας Λιτοχώρου, της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, της Δημοτικής Αστυνομίας Δίου-Ολύμπου, της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πιερίας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δίου-Ολύμπου, η προϊσταμένη του τμήματος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Δίου-Ολύμπου, νυν και πρώην πρόεδροι δημοτικών κοινοτήτων και εκπρόσωπος της Εθελοντικής Ομάδας Διάσωσης – Δασοπυρόσβεσης Δίου-Ολύμπου.

.