Πλατανάκια

Πλατανάκια


Τα Πλατανάκια είναι συνοικισμός που ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Δίου. Ιδρύθηκε το 1954 από πρόσφυγες, προερχόμενους από τον Πόντο. Αρχικά οι πρόσφυγες αυτοί είχαν εγκατασταθεί στα Αλώνια. Από εκεί, μετακινήθηκαν το 1951 στο σημερινό Δίον, που τότε ονομαζόταν Μαλαθριά.

Τα Πλατανάκια ήταν γνωστά τα πρώτα χρόνια με τα ονόματα συνοικισμός Μαλαθριάς Νέα Ζωή ή Καλύβια Μαλαθριάς. Το όνομα Πλατανάκια δόθηκε στο χωριό έπειτα από συμφωνία των κατοίκων, επειδή κάτω από το χωριό, ανατολικά και σε απόσταση 60-70μ. (στο εξωκλήσι του Αγίου Διονυσίου, προστάτη του χωριού) υπάρχουν περίπου 10 μεγάλα πλατάνια, τα οποία φύτεψε κάποιος Σαρακατσάνος κτηνοτρόφος πολύ πιο πριν. Μάλιστα, τα χρησιμοποιούσε ως θερινή στάνη για τα αιγοπρόβατα.

Τα πρώτα χρόνια ήταν ιδιαίτερα δύσκολα για τη διαβίωση των προσφύγων, οι οποίοι ζούσαν σε πρόχειρες παράγκες και στρατιωτικά αντίσκηνα. Στις 21 Μαΐου 1954 διενεμήθησαν τα πρώτα οικόπεδα. Η οικοπεδική αποκατάσταση έγινε με ενέργειες του Κατερινιώτη και Βλάχου στην καταγωγή, βουλευτή Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου, ο οποίος ήταν τότε Γενικός Γραμματέας της Διοικήσεως Βορείου Ελλάδος.

Σήμερα στο χωριό υπάρχουν περίπου 56 σπίτια και μία όμορφη πλατεία, περίπου πέντε στρεμμάτων, με πολλά δέντρα και με μία βρύση, δωρεά ενός κατοίκου των Πλατανακίων. Ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού φέρει την επωνυμία «Ο Πόντος».

Απέχει 25 χιλ. από την Κατερίνη, με εύκολη πρόσβαση από τον Εθνικό Αυτοκινητόδρομο Ε75 (κόμβος Δίου).

 

  • PLATANAKIA-5
  • PLATANAKIA-12
  • PLATANAKIA-8
  • PLATANAKIA-1