Νέος Παντελεήμονας

Νέος Παντελεήμονας


Ιδρυμένος πριν από 50 χρόνια, αντίκρυ στο Ενετικό Κάστρο, αμφιθεατρικά, με θέα που εκτίνεται από το Θερμαϊκό Κόλπο και όλους τους παραθαλάσσιους οικισμούς της περιοχής μέχρι την Κασσάνδρα, με καταλύματα και παραδοσιακές ταβέρνες.

Στους πρόποδες του Κάστρου του Πλαταμώνα, βόρεια του Τούνελ της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής, βρίσκεται η Παραλία Παντελεήμονα, με Camping κατακλυσμένα από πλατάνους, καταλύματα, χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης.

Σε λίγα μόλις λεπτά απόσταση από τον οικισμό, διανύοντας μια μαγευτική καταπράσινη διαδρομή, βρίσκεται ο Παραδοσιακός Παλαιός Παντελεήμονας, του 14ου ίσως αιώνα, με πέτρινα σοκάκια χωρίς αυτοκίνητα, παραδοσιακές ταβέρνες και καταλύματα, με μαγευτική θέα.

Στολίδι του παραδοσιακού οικισμού, ο ομώνυμος ιερός ναός του Αγίου Παντελεήμονα, που δεσπόζει στο κέντρο της πλατείας. Ο αναπαλαιωμένος Ναός πανηγυρίζει λαμπρώς στις 27 Ιουλίου κάθε έτους, με τη συμμετοχή πλήθους προσκυνητών. Ακολουθούν εκδηλώσεις με τοπικούς χορούς.

Σήμερα ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στη βόρεια Ελλάδα.

Παραδοσιακά προϊόντα: Το κάστανο και η ρακή (τσίπουρο) από κούμαρα.

Απέχει 38 χιλ. από την Κατερίνη, με εύκολη πρόσβαση από τον Εθνικό Αυτοκινητόδρομο Ε75 (κόμβος Παντελεήμονα).

  • ΝΕΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ1
  • ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ 1
  • ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ
  • ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ 2
  • ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ 3
  • ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ 2