Λιτόχωρο – Πριόνια

Λιτόχωρο – Πριόνια


Διάρκεια: 6 ώρες

Υψομ. Διαφορά: 1000 μ.
Διαδρομή μέτριας δυσκολίας
Μήκος: 12,4 χλμ

Από την περιοχή «Μύλοι» (400 μ.), μία από τις εισόδους του Εθνικού Δρυμού, στο πάνω μέρος της πόλης του Λιτοχώρου, ξεκινάει το διεθνές μονοπάτι ορειβατικών διαδρομών Ε4, το οποίο διασχίζει το μοναδικό σε ομορφιά φαράγγι του Ενιπέα.

Στο μονοπάτι υπάρχει σήμανση και κατατοπιστικές πινακίδες και καταλήγει ύστερα από πολλά ανεβοκατεβάσματα στα «Πριόνια», στις πηγές του Ενιπέα (1100 μ.).

Στο δεύτερο μισό της διαδρομής, συναντάμε το Άγιο Σπήλαιο, όπου ασκήτευσε ο Άγιος Διονύσιος και μετά από είκοσι λεπτά, περίπου, φθάνουμε στην Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου, η οποία παραμένει ανοιχτή για τους προσκυνητές από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Μετά από 10λεπτη πεζοπορία, αφού περάσετε το μοναστήρι, κατηφορίζει στα αριστερά μονοπάτι, που οδηγεί σε λίγα λεπτά στους πανέμορφους καταρράκτες του Ενιπέα.

Λόγω των πολλών ανεβοκατεβασμάτων, η πορεία είναι αρκετά κουραστική, όμως οι πολύμορφοι γεωλογικοί σχηματισμοί, οι λιμνούλες με τα κρυστάλλινα νερά και οι κάθετες ορθοπλαγιές, προσδίδουν στο τοπίο σπάνια ομορφιά και ανταμείβουν τον επισκέπτη με τον καλύτερο τρόπο.

Η διαδρομή μπορεί να γίνει και με την αντίθετη φορά, αν δηλαδή πάμε μέχρι τα «Πριόνια» ή την Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου με το αυτοκίνητο.

Για όλες τις πεζοπορικές διαδρομές του Ολύμπου μπορείτε να ζητήσετε περισσότερες πληροφορίες από την ενότητα “Καταφύγια“.