Λεπτοκαρυά

Λεπτοκαρυά


Η Λεπτοκαρυά είναι ο δεύτερος σε πληθυσμό οικισμός του Δήμου Δίου – Ολύμπου. Αποτελεί υπέροχο τουριστικό, παραθαλάσσιο προορισμό με ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, αγορά, χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας και οργανωμένες παραλίες. Η αμμουδιά της ξεπερνά σε μήκος τα 5 χλ, ενώ η απόσταση που χρειάζεται να διανύσει κανείς από τα καταλύματα έως την θάλασσα, περιορίζεται σε λίγα μόλις μέτρα, καθιστώντας τη Λεπτοκαρυά ιδανικό προορισμό για χιλιάδες επισκέπτες, κατά τους θερινούς μήνες.

Λίγα χιλιόμετρα δυτικά της Εθνικής οδού, βρίσκεται η Παλαιά Λεπτοκαρυά με τον πυρπολημένο (σε κάποια επανάσταση του Ολύμπου) κοιμητηριακό ναό της Αγίας Τριάδας και τον ερειπωμένο ναό του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της.

Αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, είναι η Ακρόπολη των Λειβήθρων, μόλις 5 χλμ., από τον οικισμό και παράπλευρα από τον ποταμό Ζηλνιά. Τα Λείβηθρα είναι η Πόλη όπου ετάφη ο Ορφέας, ο πιο διάσημος και προικισμένος μύστης, μουσικός και τραγουδιστής  της αρχαιότητας. Στα ορεινά βρίσκεται η Μονή των Κανάλων και το καταφύγιο «Κορομηλιά».

Πόλος έλξης για πολλούς επισκέπτες, αποτελούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, κατά το Τριώδιο, οι οποίες  κορυφώνονται την Κυριακή της Απόκρεω με το κάψιμο των κέδρων και την αναπαράσταση του διαμελισμού του Ορφέα από τις Μαινάδες, ενώ την Καθαρά Δευτέρα ολοκληρώνονται με την παρέλαση των αρμάτων, την αναβίωση του παραδοσιακού γάμου και τα Κούλουμα.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται, επίσης,  στην Παλαιά Λεπτοκαρυά, ανήμερα της εορτής της  Ζωοδόχου Πηγής, την Παρασκευή μετά το Πάσχα, για να παρακολουθήσει το παραδοσιακό πανηγύρι με  χορούς και τραγούδια της Μακεδονίας.

Στην παραλία του οικισμού υπάρχουν οι κατασκηνώσεις ΚΑΑΥ του στρατού, οι «Νηρηίδες» του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το κάμπινγκ της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας.

Η Λεπτοκαρυά απέχει 26 χιλ. από την Κατερίνη, με εύκολη πρόσβαση από τον Εθνικό Αυτοκινητόδρομο Ε75 (κόμβος Λεπτοκαρυάς) και τον Σιδηρόδρομο (σταθμός Λεπτοκαρυάς).

  • ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ_ΟΛΥΜΠΟΣ-3
  • Π.ΛΕΠΤΟΚ_ΖΩΟΔΟΧΟΥ-3
  • ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ_ΘΑΛΑΣΣΑ-3
  • ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ
  • ΑΡΧΑΙΑ_ΛΕΙΒΗΘΡΑ-3
  • ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ2
  • ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ3