ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΣΚΩΦ (1939 – 1998)

ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΣΚΩΦ (1939 – 1998)

Ο Κωστής Μοσκώφ υπήρξε ποιητής, ιστορικός, δοκιμιογράφος, συγγραφέας και δημοσιογράφος. Κατέλαβε σημαντικές διοικητικές και όχι μόνο θέσεις, ενώ θεωρείται ένας από τους αξιόλογους εκπροσώπους της αριστερής διανόησης και της μεταπολεμικής λογοτεχνίας της Θεσσαλονίκης. Έγραψε αξιόλογο ιστορικό έργο και ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την ανθρωπογραφία, την κοινωνιολογία και την ιστορία της Ελλάδας.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 15 Νοεμβρίου του 1939. Ο πατέρας του Ηρακλής Μοσκώφ ήταν καπνέμπορος από τον Πόντο, ενώ η μητέρα του Αμίνα Αρριγκόνι είχε ιταλική  και ισπανοεβραϊκή καταγωγή. Ο παππούς του, Πιέτρο Αρριγκόνι αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, έχει χαρίσει μερικά αρχιτεκτονικά νεοκλασικά δείγματα στη Θεσσαλονίκη.  

Ο Κωστής Μοσκώφ σπούδασε στα Αμερικανικά Κολέγια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ., στο Ecole des Hautes Etudes στη Σορβόνη. Αναγορεύτηκε διδάκτωρ Ιστορίας και Ανθρώπινης Σκέψης στην Ανώτερη Σχολή Σπουδών στο Παρίσι.

Ασχολήθηκε ενεργά με τα κοινά. Επί τρεις τετραετίες ήταν ο πρώτος σε προτίμηση δημοτικός σύμβουλος της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, για ένα διάστημα διετέλεσε Δήμαρχος Θεσσαλονίκης (άνοιξη 1981).  Ακόμα, ήταν υποψήφιος βουλευτής με το Κ.Κ.Ε, σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού και Διευθυντής του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών.

Υπήρξε  Μορφωτικός Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο, όπου συνέβαλε στη λειτουργία της κατοικίας του Κ. Π. Καβάφη ως μουσείο, ενώ θέσπισε και το λογοτεχνικό βραβείο «Καβάφη».

Ως δημοσιογράφος εργάστηκε από το 1988 συμμετέχοντας στη Διαδημοτική Ραδιοφωνία Ένατο Κύμα και στην εφημερίδα «Πρώτη».

Παντρεύτηκε το 1967 την Πόπη Πασχαλίδου και απέκτησε δύο παιδιά, την Αμίνα και τον Ηρακλή.

Η σχέση της οικογένειας Μοσκώφ με την περιοχή του Δήμου Δίου – Ολύμπου ξεκινά τη δεκαετία του 1930. Ο πατέρας του αγοράζει τότε  ένα κτήμα στον Πλαταμώνα, κοντά στο Κάστρο,  όπου και χτίζει τη γνωστή και ιστορική «βίλα Μοσκώφ». Εκεί ο Κωστής Μοσκώφ περνά ατελείωτα καλοκαίρια και δημιουργεί το μεγαλύτερο μέρος του συγγραφικού έργου του. Το 1970 διαγνώστηκε με καρκίνο στους λεμφαδένες, ασθένεια με την οποία πάλεψε τρεις δεκαετίες. Το διάστημα που είχε μαζί του αποκλειστική νοσοκόμα, η βίλα λειτουργούσε και σαν ιατρείο, με την παροχή ιατρικής βοήθειας και φαρμάκων στους κατοίκους της περιοχής. 

Πέθανε στη Θεσσαλονίκη στις 29 Ιουνίου του 1998. Αναπαύεται στο πατρικό του κτήμα εδώ στον Πλαταμώνα.

 

  • μοσκωφ 1
  • βιλα