ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ (1853-1938)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ (1853-1938)

Ο Ιωάννης Σακελλαρίδης από το Λιτόχωρο, υπήρξε διαπρεπής μουσικοδιδάσκαλος, δεινός ιεροψάλτης, φιλόλογος και μελουργός.

Με μακρά θητεία στην Αρχιεπισκοπή και σε Ενορίες των Αθηνών και του Πειραιώς, συνεισέφερε, δια των μουσικών του αναζητήσεων, στη μετεξέλιξη της βυζαντινής μουσικής, που αντηχεί σε όλες ανά τον κόσμο, ελληνορθόδοξες εκκλησίες.  Δημιούργησε ιδιαίτερο σύστημα λειτουργικής εκκλησιαστικής μουσικής, τόσο στο θεωρητικό όσο και σε πρακτικό μέρος.

Η προσφορά του στη σύγχρονη ελληνορθόδοξη εκκλησιαστική μουσική, έγκειται αφενός. στο συνθετικό του έργο σε επίπεδο μελωδιών και αφετέρου στις σημαντικές του ανακαλύψεις, για τις σχέσεις της βυζαντινής μουσικής με την αρχαία ελληνική. Ανακαλύψεις που οφείλονται στη διττή κατάρτισή του, μουσική και φιλολογική. Το τεράστιο αυτό έργο αποτελεί από μόνο του μεγάλη προσφορά, διότι κατέστησε τις βυζαντινές μελωδίες προσιτές, σε ένα ασυγκρίτως ευρύτερο κοινό, που αγνοούσε τη βυζαντινή μουσική σημειογραφία.

Στη διάρκεια της δημιουργικής του διαδρομής, αξιοποίησε την πρωτοτυπία των βυζαντινών κλιμάκων, κατά τον καλύτερο τρόπο, διαμορφώνοντας μία νέα, υψηλού επιπέδου αισθητική στη σύγχρονη ελληνορθόδοξη εκκλησιαστική μελοποιϊα.

Το 1992 ιδρύθηκε στο Λιτόχωρο η Δημοτική Χορωδία «Ιωάννης Σακελλαρίδης», προς τιμήν του γνωστού μουσουργού και εξακολουθεί έως σήμερα, να μεταδίδει την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Τον Νοέμβριο του 2016, η Δημοτική Χορωδία διοργάνωσε, με τη συμβολή του Δήμου Δίου – Ολύμπου, της Π.Ε. Πιερίας και της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, Επιστημονική Διημερίδα – Αφιέρωμα στον μεγάλο Λιτοχωρίτη μουσουργό, υμνωδό και καθηγητή της βυζαντινής μουσικής, με τίτλο “Η ζωή και το έργο του Ιωάννη Θεοφάνους Σακελλαρίδη και η μουσική κίνηση στο Λιτόχωρο, από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα”, τα πρακτικά της οποία έχουν εκδοθεί σε ένα πολύτιμο αρχειακό βιβλίο. 

 

 

  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-Ι.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ
  • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ