Δίον

Δίον


Στον οικισμό του Δίου (Μαλαθριάς), ακολουθώντας τα χνάρια του Μεγαλέξανδρου, η αρχαιολογική σκαπάνη, υπό την επίβλεψη των αρχαιολόγων καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γεωργίου Σωτηριάδου, Γεωργίου Μπακαλάκη, Δημητρίου Παντερμαλή και των συνεργατών του τελευταίου πανεπιστημιακών του Α.Π.Θ, έφερε στο φως τη μακεδονική πολιτεία του Δίου, ιδρυθείσα τον 5ο π.Χ. αιώνα. Υπήρξε πολιτιστικός φάρος της Μακεδονίας στα χρόνια του Βασιλιά της Μακεδονίας Αρχελάου, προς τα τέλη του ιδίου αιώνα.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος είναι επισκέψιμος με σημαντικά ευρήματα: η έπαυλη του Διόνυσου με τα ψηφιδωτά, το Ιερό της Δήμητρας, το Ιερό της Ίσιδος με τα αγάλματα της Ίσιδος και της Υπολυμπιδίας Αφροδίτης, οι Μεγάλες Θέρμες, και το ελληνιστικό θέατρο στο οποίο, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Ολύμπου, αναβιώνει η αρχαία τραγωδία στο φυσικό της χώρο, ενώ διεξάγονται και άλλες παραστάσεις. Επίσης, έχουν καθιερωθεί κάθε Σεπτέμβριο τα «Ολύμπια εν Δίω», με παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας και αθλητικούς αγώνες, με τη συμμετοχή μαθητών απ’ όλο τον κόσμο.

Μέσα στον οικισμό του Δίου βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εκτίθενται ευρήματα τόσο της ανασκαφής του Δίου, όσο και της ευρύτερης περιοχής της Πιερίας – Ολύμπου, ενώ στον εκθεσιακό χώρο λειτουργεί και Σχολή Ψηφιδωτών.

Τους απανταχού Μαλαθριώτες φιλοξενεί ο Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής στο προαύλιο της εκκλησίας, με το αντάμωμα που διοργανώνει μια Κυριακή, πριν την Κυριακή της Απόκρεω.

Υπάρχει ένα αγροτουριστικό κατάλυμα, με τοπικά προϊόντα, όπως τοπικά αφεψήματα, λικέρ και γλυκά του κουταλιού και πολλές ταβέρνες με τοπικά εδέσματα.

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία.

Άλλοι προορισμοί στο Δίον είναι το καταφύγιο «Κορομηλιά» στον Όλυμπο και στην ίδια διαδρομή, οι καταρράκτες του ρέματος Ουρλιά, ενώ στον ίδιο οικισμό βρίσκεται και ο συνοικισμός Πλατανάκια.

Απέχει 27 χιλ. από την Κατερίνη, με εύκολη πρόσβαση από τον Εθνικό Αυτοκινητόδρομο Ε75 (κόμβος Δίου) και αποτελεί την Ιστορική έδρα του Δήμου.

 

  • DION-36
  • DION-8
  • DION-37
  • DION-48
  • DION-26
  • DION-1