ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΝΤΟΛΑΣ (1953 – 1985)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΝΤΟΛΑΣ (1953 – 1985)

Ο Δημήτρης Μπουντόλας υπήρξε ένας από τους καλύτερους Έλληνες ορειβάτες με διεθνή αναγνώριση. Έχασε πρόωρα τη ζωή του στα Ιμαλάια, σε υψόμετρο 6.400μ. στις 22 Οκτωβρίου 1985, σε ηλικία μόλις 32 ετών, συμμετέχοντας στην πρώτη ελληνική αποστολή για την κατάκτηση της κορυφής Annapurna South.

Γεννήθηκε στο Λιτόχωρο στις 23 Νοεμβρίου 1953. Πατέρας του ήταν ο Ναούμ και μητέρα του η Φανή της οικογένειας Φαργκάνη. Τελείωσε το Δημοτικό στο Λιτόχωρο και το 1965 μετακόμισε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε ηλεκτρολόγος στην Τεχνική Σχολή «Ευκλείδη».

Γνώρισε το βουνό και τη φύση, ως πρόσκοπος της Εφορείας Αναλήψεως Αγ. Τριάδος. Το 1970 είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ορειβατών Θεσσαλονίκης. Πολύ σύντομα αναδεικνύεται ως ένας από τους καλύτερους Έλληνες ορειβάτες.Το 1978 είναι μέλος του Συνδέσμου Ανεξάρτητης ομάδας Ορειβατών Αθήνας στη Θεσσαλονίκη.

Πεζοπόρος, ορειβάτης, αναρριχητής και διασώστης πραγματοποίησε συνολικά 118 ορειβατικές αναρριχήσεις σε Όλυμπο, Βέρμιο, Φαλακρό, Γκιώνα, Παγγαίο. Τον Ιούλιο του 1975 αναρριχήθηκε για πρώτη φορά στο Mont Blanc. Με την αφοσίωσή του σε αυτό που αγαπούσε, κατάφερε να εκλεγεί σύμβουλο,ς στην Ομοσπονδία Ορειβατικών Συλλόγων.

Η φήμη του έφτασε σύντομα και στο εξωτερικό. Έγινε Σύμβουλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αναρρίχησης, για θέματα εκπαιδευτών. Σημαντική υπήρξε η βοήθειά του, ως διασώστης σε ατυχήματα στις Άλπεις, στον Κίσσαβο και στον Όλυμπο. Ξεχωρίζει η συμμετοχή του στη χειμερινή ανάβαση στο μυθικό βουνό τα Χριστούγεννα του 1979, όπου η 14μελής αποστολή επλήγη από χιονοθύελλα, με αποτέλεσμα χάσουν τη ζωή τους δύο ορειβάτες.

Το 1985 ήταν ήδη εκπαιδευτής της Σχολής στελεχών της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης με βάση το καταφύγιο Χρ. Κάκκαλος. Περπάτησε εύκολες και δύσκολες διαδρομές και αρκετές από αυτές τις αποτύπωσε σε δύο μικρά βιβλία που εξέδωσε, με τίτλο «Όλυμπος, αναριχχήσεις, Ζηλνιά» Θεσσαλονίκη 1983 και το δεύτερο «Όλυμπος, αναριχχήσεις, Στεφάνι, Θρόνος του Δία » Θεσσαλονίκη 1984.

Ο Δήμος Δίου – Ολύμπου, τον Μάιο του 2017, 32 χρόνια μετά το θανατό του, διοργάνωσε εκδήλωση μνήμης στον «Τάκη», όπως τον αποκαλούσαν, παρουσία των αδελφών του Μαρίας και Μαρκέλλας. Παρουσιάστηκε πλούσιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό από τη γέννησή του, έως το θάνατό του λίγο πριν την κατάκτηση του ονείρου, καθώς και η μοναδική συνέντευξη που είχε δώσει στον δημοσιογράφο και μουσικό παραγωγό, Λευτέρη Κογκαλίδη.

 

  • ΜΠΟΥΝΤΟΛΑΣ
  • ΜΠΟΥΝΤΟΛΑΣ-2
  • ΜΠΟΥΝΤΟΛΑΣ-3
  • ΜΠΟΥΝΤΟΛΑΣ-4
  • ΜΠΟΥΝΤΟΛΑΣ-5
  • ΜΠΟΥΝΤΟΛΑΣ-6