Βροντού

Βροντού


Η Βροντού είναι ημιορεινή κωμόπολη του Δήμου Δίου – Ολύμπου, σε υψόμετρο 120 μέτρων και είναι κτισμένη κοντά στο ρέμα της Αγίας Τριάδας.

Σε μικρή απόσταση από το σύγχρονο χωριό και σε υψόμετρο 400μ. βρίσκεται η Παλιά Βροντού, από την οποία σώζεται σε καλή κατάσταση μόνο ο διατηρητέος ναός του Αγίου Νικολάου. Ο οικισμός έλαβε την ονομασία του, από τη δυνατή βοή του νερού, που έρεε ορμητικά από τον Όλυμπο.

Η περιοχή έχει να αναδείξει πολλούς ναούς με έντονο το θρησκευτικό στοιχείο να κυριαρχεί σε αυτούς. H Αγία Τριάδα βρίσκεται στο δρόμο προς την Αγία Κόρη, σε απόσταση περίπου 4 χλμ. από τη Βροντού και σε υψόμετρο 500μ. Η Μονή της Αγίας Τριάδας χτίστηκε το 14ο αιώνα πάνω σε βράχο, σε μια απότομη πλαγιά. Σήμερα είναι ένα ξωκλήσι, που συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών, οι οποίοι εντυπωσιάζονται από την θέα προς τις απότομες βουνοκορφές του Ολύμπου.

Ο Άγιος Νικόλαος. είναι λιθόκτιστος ναός με ξυλόγλυπτο τέμπλο και καμπαναριό και βρίσκεται στον ερειπωμένο οικισμό της Παλιάς Βροντούς. Χτίστηκε γύρω στο 1700 και ανακαινίστηκε το 1879, ενώ σήμερα είναι κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο.

Η Αγία Κόρη είναι ένα προσκύνημα αφιερωμένο σε μια άγνωστη κόρη, η οποία κατέφυγε εκεί για να ξεφύγει από τους Τούρκους. Βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το χωριό. Ένα μονοπάτι με 170 σκαλιά κατηφορίζει σε μια από τις πιο εντυπωσιακές χαράδρες του Ολύμπου. Στο εκκλησάκι τελούνται συχνά θρησκευτικές τελετές, δίπλα στην πηγή με το, κατά την παράδοση, θαυματουργό αγίασμα.

Την Τρίτη μέρα του Πάσχα στην Παλιά Βροντού, αναβιώνει το “τραπέζι της Αγάπης”. Προσφέρεται στους επισκέπτες γίδα βραστή, φασολάδα και κρασί. Η εκδήλωση συνοδεύεται από πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.

Απέχει 17 χιλ. από την Κατερίνη, με εύκολη πρόσβαση από τον Εθνικό Αυτοκινητόδρομο Ε75 (κόμβος Δίου) και από το ΚΤΕΛ Κατερίνης.

 

  • ΒΡΟΝΤΟΥ1
  • ΒΡΟΝΤΟΥ
  • ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΡΟΝΤΟΥΣ
  • ΠΑΛΑΙΑ ΒΡΟΝΤΟΥ
  • ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ Π. ΒΡΟΝΤΟΥΣ
  • ΠΑΛΑΙΑ ΒΡΟΝΤΟΥ1