Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου

Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου


Το Μουσείο Γεωλογικής  Ιστορίας  Ολύμπου λειτουργεί  από το 2013 , στη Λεπτοκαρυά  και έχει εγγραφεί στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού με  Αριθμό Μητρώου Φορέα: 2776.

Η Μελέτη του Μουσείου έγινε από τον  Υποψήφιο Λέκτορα του Γεωλογικού Τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου κ. Μάρκο Βαξεβανόπουλο.

Στο Μουσείο παρουσιάζεται η εξέλιξη του Ολύμπου μέσα στον Γεωλογικό χρόνο.

Στην έκθεση του Μουσείου  περιλαμβάνονται ορυκτά  και  πετρώματα  του Ολύμπου, όπως και απολιθώματα από την ευρύτερη περιοχή,  που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον  για την εξέλιξη της  πανίδας  και της  χλωρίδας.

Ο επισκέπτης  μαθαίνει πως οι παγετώνες επηρέασαν τον  Όλυμπο, πως διαβρώνεται και πώς  δημιουργούνται τα σπήλαια στο  εσωτερικό του.

Επίσης, μπορεί κανείς να θαυμάσει  τα ορυκτά τα οποία αναφέρονται στο αρχαίο κείμενο “Περί Λίθων” ή “Λιθικά  του Ορφέα“. Ο  Ορφέας, ως γνωστόν, έζησε  και πέθανε  στα Λείβηθρα, που βρίσκονται στους πρόποδες του Ολύμπου και ανήκουν στην περιοχή της Λεπτοκαρυάς.

Εκτός από την έκθεση της Γεωλογικής Ιστορίας του Ολύμπου , σε παράλληλη αίθουσα  εκτίθενται καλλιτεχνικά έργα (ψηφιδωτά, ξυλουργικής, ζωγραφικής) που αναφέρονται στον Όλυμπο και στον Ορφέα αλλά και τον Μέγα Αλέξανδρο.

Υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ (διαρκείας 25 λεπτών) με θέμα «Η Δημιουργία της Γης και η Εξέλιξη της Ζωής, Η Δημιουργία του Ελλαδικού  Χώρου και η Δημιουργία του Ολύμπου».

Η ξενάγηση στο Μουσείο  με τα εκθέματα διαρκεί περίπου μια ώρα. Επίσης, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να τα αναγνωρίσουν συγκρίνοντάς τα  με αυτά που υπάρχουν στο μουσείο,  αλλά και στα βιβλία που τους παρέχονται για αυτόν τον σκοπό.

Κατά την βραδινή επίσκεψη στο Μουσείο, υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης πλανητών και της σελήνης μέσω τηλεσκοπίου, που παρέχεται στο χώρο μας.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το Μουσείο είναι «Ανοιχτού  Τύπου». δηλαδή ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ, όπου οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να αγγίξουν τα διάφορα  κρύσταλλα και απολιθώματα, ώστε μέσω  της αφής  να αποκτήσουν μια πιο ουσιαστική εμπειρία. Συνολικά, χρειάζονται  περίπου δύο ώρες για μια πλήρη ενημέρωση. Η  Αίθουσα Προβολής της Παρουσίασης  είναι  χωρητικότητας  περίπου (70) εβδομήντα ατόμων.

Οι ξεναγήσεις του μουσείου διεξάγονται σε τέσσερις γλώσσες: Αγγλικά, Ελληνικά, Σερβικά, Γερμανικά.

Η τιμή εισιτηρίου για μαθητές-παιδιά είναι 2 ευρώ και για ενηλίκους 3 ευρώ. 

Το Μουσείο είναι ανοικτό  κάθε μέρα: 9 πμ – 2 μμ και 7:30 μμ – 11 μμ
(για γκρουπ μπορεί να προγραμματιστεί διαφορετική ώρα από το ωράριο λειτουργίας).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο τηλ 2352031901 ή να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου στη διεύθυνση: olympusmuseum.gr

Υπεύθυνοι μουσείου: Γεώργιος Αρζάνας  (κιν. 6944843439) και Λάντα- Άννα Λουκάσεβιτς – Αρζάνα  (κιν. 6946381779)

 

  • μουσειο
  • μουσειο2
  • μουσειο3
  • μουσειο1
  • ΜΟΥΕΙΟ 2
  • ΜΟΥΣΕΙΟ2
  • ΜΟΥΣΕΙΟ4