Χριστούγεννα 2019: Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λιτοχώρου

Χριστούγεννα 2019: Πρόγραμμα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λιτοχώρου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

  • Τρίτη 24 Δεκεμβρίου, ώρα: 11:00 – 12:30, στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Βιωματικό εργαστήριο – αφήγηση – παρουσίαση του βιβλίου  της  Σοφιάννας  Παϊδούση, συγγραφέα – εκπαιδευτικού, του βιβλίου της «ο Παρφές» με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό. Για όλα τα παιδιά.

Πρόκειται για ένα βιβλίο 80 σελίδων, με τίτλο «ο Παρφές», από τις εκδόσεις Οσελότος, με θέμα τη διαφορετικότητα και τον σχολικό εκφοβισμό,  στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του παιδικού αναγνωστικού κοινού της βιβλιοθήκης.

Περίληψη

Ο Παρφές, τ’ αγόρι που είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένος από παγωτό, μετακομίζει πρόσφατα με τους γονείς του από το Βόρειο Πόλο σε μια νέα χώρα του νότου, σε μια νέα κατοικία, σε μια νέα ζωή.

Οι νέοι του συμμαθητές θα τον αποδεχτούν ή θα του δυσχεράνουν τη ζωή του στο σχολείο;

Ένα παραμύθι που αγγίζει ένα μείζον πρόβλημα της εποχής μας κυρίως, τον σχολικό εκφοβισμό, βασανίζοντας τις ψυχές των παιδιών στα πιο αθώα χρόνια της ζωής τους.

 

  • Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου, ώρα: 12:00 – 13:30, στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Δωρεάν μαθήματα – workshop  YoYo και kendama, (παιχνίδια δεξιότητας), με τον Γκιζελή Γιώργο, υπεύθυνο ηλεκτρονικού εμπορίου παιχνιδιών δεξιοτεχνίας. Για όλα τα παιδιά.

Τι είναι το σύγχρονο Yo-Yo.

Το Yo-Yo είναι το δεύτερο αρχαιότερο παιχνίδι και συναντάται πρώτη φορά σε αρχαίο Ελληνικό αγγείο, του 440 π.Χ περίπου.

Τι κερδίζει κάποιος από το Υο-Υο;

Βοηθάει στην διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών με πολλούς τρόπους και θετικά αποτελέσματα:

  • Ξεκολλάει από τις οθόνες.
  • Κρατάει τα παιδιά μακριά από «μπελάδες»
  • Σε κάνει πιο κοινωνικό. Γνωρίζεις ανθρώπους όλων των ηλικιών, από όλη την Ελλάδα, από όλο τον κόσμο. Η κοινότητα του Yoyoing είναι μια από τις πιο ζεστές.
  • Μαθαίνοντας ένα νέο κόλπο, μαθαίνεις να βάζεις στόχους και να τους κυνηγάς γιατί γνωρίζεις το συναίσθημα χαράς που θα νοιώσεις μόλις τους πετύχεις.
  • Προσπαθώντας να πετύχεις ένα κόλπο αποκτάς αυτοκυριαρχία. Υπομονή, επιμονή και έλεγχο του θυμού.
  • Χαλαρώνεις και ξεφεύγεις τελείως από ότι και αν σε απασχολεί και δεν σε αφήνει να συγκεντρωθείς.
  • Αποκτάς αυτοπεποίθηση και μαθαίνεις να νιώθεις πιο άνετα μπροστά σε ξένους.
  • Επειδή πρέπει να παίρνεις αποφάσεις, σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, αποκτάς γρηγοράδα στην σκέψη και αποφασιστικότητα.
  • Αποκτάς μεγαλύτερη θέληση. Θες να το κάνεις και θα το κάνεις.
  • Το σώμα σου μαθαίνει να αντιδρά πιο γρήγορα και πιο σωστά. Συγχρονίζεται το μάτι με το χέρι, βελτιώνεται ο ρυθμός σου και ο προπονητής σου σε οποιοδήποτε άθλημα θα θέλει να ξεκινήσει και αυτός!
  • Μία ώρα yoyoing είναι μια ώρα λιγότερο κάθισμα στον καναπέ. Καις λίπος και παράγεις ενδορφίνες. Σε κρατάει δηλαδή υγιή, όμορφο και ευδιάθετο!

Η σελίδα στο facebook: https://www.facebook.com/yoyo.gr/ και yo-yo.gr.

 

  • Παρασκευή 3 Ιανουαρίου, ώρα: 11:30 – 12:30, στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Εργαστήριο ρητορικής με την συγγραφέα – εκπαιδευτικό Μαίρη Κανάκη.

 Για παιδιά Ε΄, Στ΄ Δημοτικού,  Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου.

Περίληψη εργαστηρίου ρητορικής για εφήβους με τίτλο:

«Ο Σήφης λέει…»,

Δώσε δύναμη στον λόγο και τη σκέψη σου!

Ένα βιωματικό εργαστήριο που έχει σκοπό να καλλιεργήσει τον προφορικό λόγο και την κριτική σκέψη των παιδιών, να δώσει την ευκαιρία για γόνιμο διάλογο και επικοινωνία, να ενισχύσει την ικανότητά τους να εκφράζονται δημόσια με άνεση και τέχνη και να τους κάνει τόσο καλούς ομιλητές, όσο και καλούς ακροατές που επεξεργάζονται σωστά κάθε πληροφορία.

Τα παιδιά καλούνται να πάρουν θέση για θέματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην σχολική και κοινωνική τους ζωή. Επιχειρηματολογούν και προσπαθούν να πάρουν με το μέρος τους τα υπόλοιπα παιδιά που συμμετέχουν στο εργαστήρι. Ακούγονται αντίθετες απόψεις και επιχειρήματα, ενώ οι συμμετέχοντες αλλάζουν «θέση», τόσο κυριολεκτικά μετακινούμενοι στο χώρο, όσο και μεταφορικά υιοθετώντας διαφορετική άποψη από εκείνη που αρχικά είχαν.

Στο τέλος του εργαστηρίου (ολομέλεια) τα παιδιά δίνουν έμφαση στις αξίες του διαλόγου και της επιχειρηματολογίας, π.χ. τα λόγια κι όχι η φωνή μας έχουν δύναμη!

Ο διάλογος είναι το μέσο επίλυσης των διαφορών, όχι η βία.

Η ευχέρεια λόγου είναι το όπλο για να κερδίζουμε συμμάχους κτλ.

 

  • Τα μαθήματα στο ΣΚΑΚΙ θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 11:00 – 12:00 και την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου κανονικά, στις 15:40 – 16:40.