Κέντρο Δειγματοληψίας Τεστ Covid-19 στο Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου

Κέντρο Δειγματοληψίας Τεστ Covid-19 στο Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου

 

Δειγματοληψίες για τεστ Covid-19 θα πραγματοποιούν Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ Πιερίας στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Υγείας Λιτοχώρου. Οι δειγματοληψίες θα γίνονται κάθε Τρίτη πρωί (08:30 πμ – 12:30 μμ). Εκτάκτως δεν θα πραγματοποιηθεί η δράση την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020.

Η δειγματοληψία θα γίνεται χωρίς να βγαίνει ο πολίτης από το όχημά του (drive through test), στο πλαίσιο της πρόληψης μετάδοσης του ιού.

Σημειώνεται ότι, εντός Πιερίας, αντίστοιχες δειγματοληψίες θα πραγματοποιούνται στο χώρο της Εμποροπανήγυρης Κατερίνης (οικισμός Ανδρομάχης), καθημερινά από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020, εκτός Σαββάτου και Κυριακής (11:00 πμ – 2 μμ) και στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Υγείας Αιγινίου κάθε Πέμπτη πρωί (08:30 πμ – 12:30 μμ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται χωρίς ραντεβού για τους εξής 3 λόγους:

  • Προληπτική δειγματοληψία. Πολίτης χωρίς συμπτώματα και χωρίς γνωστή επαφή με ασθενή. Σε αυτή την περίπτωση διενεργείται τεστ ταχείας ανίχνευσης του ιού (rapid test).
  • Πολίτης με συμπτώματα, είτε κατά την ημέρα της δειγματοληψίας, είτε κατά το προηγούμενο διάστημα. Διενεργείται rapid test και στην περίπτωση που αυτό βγει θετικό, επιβεβαιώνεται η διάγνωση COVID, σε περίπτωση που βγει αρνητικό γίνεται και δεύτερη λήψη για PCR. Ο ασθενής καλείται να τηρήσει τουλάχιστον 10 ημέρες απομόνωση από την έναρξη των συμπτωμάτων του, ώστε να προστατεύσει τους γύρω τους, ακόμα και στην περίπτωση που και τα δύο τεστ είναι αρνητικά.
  • Πολίτης με γνωστή επαφή με ασθενή COVID χωρίς συμπτώματα. Την 5η με 7η ημέρα από την τελευταία ημερομηνία επαφής με τον ασθενή γίνεται δειγματοληψία για PCR. Τονίζεται ότι οι στενές επαφές υποχρεούνται σε τήρηση καραντίνας 14 ημερών για την προστασία των γύρω τους, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του τεστ.

Ενώ το αποτέλεσμα του rapid test δίνεται άμεσα, ο πολίτης ενημερώνεται τηλεφωνικά για το αποτέλεσμα του PCR τεστ, από την Πολιτική Προστασία ή την κεντρική υπηρεσία του ΕΟΔΥ, μόνο στην περίπτωση που αυτό είναι Θετικό και μετά την πάροδο 3-4 ημερών.

photo: ΕΟΔΥ (Facebook)