Πλαταμώνας

Πλαταμώνας


Νεότερος – σχηματισθείς μόλις κατά το 1925 – αλλά δημοφιλής τουριστικός, παραθαλάσσιος οικισμός με καταλύματα, αγορά, χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας, οργανωμένες πλαζ.

Βασικό πλεονέκτημά του είναι το λιμάνι με μαρίνα για σκάφη, η οποία είναι εγκαταστημένη στην καρδιά του παραθαλάσσιου οικισμού. Παρέχει  90 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής έως 25 μέτρα καθώς και δυνατότητα ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων και megayachts. Έχει πλεονεκτική θέση στο Αιγαίο , καθώς βρίσκεται 62 μίλια από την Σκιάθο, 60 μίλια από την Θεσσαλονίκη και 30 μίλια από την Χαλκιδική.

Βόρεια του Πλαταμώνα, βρίσκεται το επισκέψιμο Βυζαντινό Κάστρο του Πλαταμώνα, η Ακρόπολη της μακεδονικής Ηρακλείας, το βυζαντινό και μεταβυζαντινό φρούριο, η πάλαι ποτέ έδρα του Επισκόπου Πλαταμώνος. Το Κάστρο αποτελούσε κλειδί, στο πέρασμα από την Μακεδονία στη Θεσσαλία, στο οποίο, κατά τις ανασκαφές των τελευταίων χρόνων, αποκαλύφθηκαν οι τρεις από τους έξι, κατά την παράδοση, βυζαντινοί ναοί του οχυρωμένου Πολιχνίου. Εδώ διεξάγονται, κατά τους θερινούς μήνες, ορισμένες παραστάσεις και συναυλίες του Φεστιβάλ Ολύμπου.

Πλούσιος προσφέρεται εδώ σε πολιτιστικές εκδηλώσεις ο Αύγουστος, ιδιαίτερα κατά το τριήμερο 5,6 και 7 που περιβάλλουν τον Εορτασμό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Απέχει 43χιλ. από την Κατερίνη, με εύκολη πρόσβαση από τον Εθνικό Αυτοκινητόδρομο Ε75 (κόμβος Πλαταμώνα) και τον Σιδηρόδρομο (σταθμός Πλαταμώνα).

 

  • ΛΙΜΑΝΙ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ 1
  • ΛΙΜΑΝΙ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ
  • DSC_1099
  • ΛΙΜΑΝΙ 1
  • Πλαταμώνας
  • λιμάνι