ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

304 Views

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λιτοχώρου:
Ιδρύθηκε το 1963 και αποτελεί την πρώτη δημιουργία Βιβλιοθήκης στο Νομό Πιερίας.
Την πρωτοβουλία και την ιδέα συνέλαβε ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος (ΕΟΣ) Λιτοχώρου σε συνεργασία με το Σύλλογο Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης και την τότε κοινότητα Λιτοχώρου.
Στεγάζεται σε δικό της κτίριο στην οδό Αγίου Νικολάου 15, δίπλα στο Δημαρχείο Λιτοχώρου. Πρόκειται για έναν χώρο άνετο, σε κεντρικό σημείο της κωμόπολης, δίπλα στο κεντρικό πάρκο, εύκολα προσβάσιμη και με θέα την κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λιτοχώρου ύστερα από πενήντα πέντε χρόνια λειτουργίας και παρουσίας, διαθέτοντας σπάνιο υλικό για τον Όλυμπο στη συλλογή της, με θέα στο μυθικό βουνό, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον στους επισκέπτες της περιοχής. Απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους του Λιτοχώρου εντόπιους και μη.
Είναι δανειστική και περιλαμβάνει και παιδικό τμήμα. Διαθέτει βιβλία όλων των κατηγοριών, τραπέζια αναγνωστηρίου, προβολέα για ταινίες, επιτραπέζια παιχνίδια και έχει έκταση 120 τ.μ. Καθημερινά την επισκέπτονται κάτοικοι του Λιτοχώρου, αλλά και των γύρω περιοχών, τουρίστες και μαθητές για τις σχολικές τους εργασίες, για να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια, Σκάκι, αλλά και φοιτητές που τη χρησιμοποιούν ως χώρο αναγνωστηρίου και εύρεσης πολύτιμων πληροφοριών γενικότερα. Τη Βιβλιοθήκη επίσης επισκέπτονται σχολικές τάξεις για να ενημερωθούν τα παιδιά, για να δανειστούν βιβλία και για να έχουν μία πρώτη επαφή με το χώρο της Βιβλιοθήκης. Υλοποιεί διάφορες εκδηλώσεις ως συνδιοργανώτρια με συλλόγους και φορείς.
Σήμερα αριθμεί 14.650 βιβλία, τα οποία είναι ταξινομημένα με το Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης του Dewey και περιέχει στη συλλογή της όλο το φάσμα της ανθρώπινης γνώσης. Η πληροφοριακή της συλλογή, η οποία δεν δανείζεται, περιλαμβάνει εγκυκλοπαίδειες, λεξικά και παλιά ή σπάνια βιβλία γενικού ενδιαφέροντος.
Aποτελεί μέλος της “Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων” και μέλος του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών.
Σημαντικό είναι το τμήμα τοπικής ιστορίας που περιλαμβάνει συμπόσια για τον Όλυμπο, πρακτικά συνεδρίων και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, βιβλία για την τοπική ιστορία από συγγραφείς του Λιτοχώρου, ψηφιακή συλλογή με καταγραφές δημοτικών τραγουδιών από λιτοχωρίτικες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Κατά τη διάρκεια λειτουργίας της, πραγματοποίησε αρκετές βιβλιοπαρουσιάσεις με τους παρακάτω συγγραφείς, τον Φώτη Μεταλληνό, το Γιώργο Σκαμπαρδώνη, τον Βασίλη Τζανακάρη, τον Κλεάνθη Γρίβα, την Κίρα Σίνου κ.α. συγγραφείς.
Πρόσφατα έχουν πραγματοποιηθεί βιωματικά εργαστήρια με διάφορους συγγραφείς παιδικών βιβλίων, όπως τη Μαίρη Κανάκη, την Καίτη Νίκα Μάνου, τον Θάνο Κόσυβα, την Αναστασία Πέλλα κ.α.
Τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκε συνδιοργάνωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λιτοχώρου με τον Πολιτιστικό Όμιλο Λιτοχώρου για την παρουσίαση των ποιημάτων του Θάνου Κυρίτση.
Στη Βιβλιοθήκη μαζεύονται τα τελευταία έξι χρόνια καπάκια από μπουκάλια για την απόκτηση αναπηρικών αμαξιδίων παιδιών, που το έχουν ανάγκη. Πρόσφατα δόθηκαν στο Δήμο Πύδνας – Κολινδρού και στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κατερίνης (ΕΝΕΕΓΥΛ).
Πολύ σημαντικό και σπάνιο υλικό της αποτελούν οι εκδόσεις του Δήμου Λιτοχώρου, για το λόγο ότι καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της τοπικής ιστορίας του Λιτοχώρου.
Η Βιβλιοθήκη αποτελεί χώρο συνάντησης μαθητικών ομάδων του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου, φιλοξενεί ετερογενείς δραστηριότητες όπως μαθημάτων «Δημιουργικής γραφής» και «φιλαναγνωσίας» από καθηγητές του Γυμνασίου, μαθήματα «ΣΚΑΚΙ» από τον Σκακιστικό Όμιλο Κατερίνης. Χρησιμοποιείται από μαθητές Σχολείων, από φοιτητές και αποτελεί σημαντική πηγή βοηθημάτων και έντυπου υλικού.
Το 2012 ξεκίνησε η πρώτη καλοκαιρινή εκστρατεία στη Βιβλιοθήκη. Μέσα από τις ποικίλες δράσεις, τα παιδιά διαφόρων ηλικιών, έχουν αγαπήσει το χώρο της. Εκτός από ανάγνωση βιβλίων και αφήγηση παραμυθιών, γίνονται εκδηλώσεις μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής, εργαστήρια με πειράματα, εργαστήρια δημιουργικής γραφής και λογοτεχνίας. Στην περασμένη τελετή λήξης τα παιδιά ενημερώθηκαν για την παιδική τους ασφάλεια τόσο της προσωπικής τους, δηλαδή το πως να προφυλάσσουν τον εαυτό τους από αγνώστους, αλλά και για την ασφάλεια κατά τη χρήση του διαδικτύου. Μοιράστηκε σχετικό φυλλάδιο και τέλος ακολούθησε φύτευση φυτών στον προαύλιο χώρο της Βιβλιοθήκης.
Επίσης το έτος 2014 πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση για την επέτειο των 50 χρόνων λειτουργίας της, παρουσία των αρχών, επισήμων και πλήθος κόσμου. Ακολούθησε εκφώνηση ομιλίας για την πορεία της Βιβλιοθήκης και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Από το 2015 συμμετέχει στο Δίκτυο των Δημοτικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος αλλά και στο πρόγραμμα “Συλλέγω εμπειρίες”.
Από το 2015 λειτουργεί Λέσχη Ανάγνωσης ενηλίκων με περίπου 25 μέλη που συναντιούνται στο χώρο της Βιβλιοθήκης, μία φορά το μήνα. Το 2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον συγγραφέα Ισίδωρο Ζουργό σε συνεργασία με τη Λέσχη Ανάγνωσης Συνταξιούχων Τραπεζοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και το 2018 συνάντηση με την συγγραφέα Ελένη Πριοβόλου.
Από το έτος 2016 συμμετέχει στη χειμερινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας της ΕΒΕ και πραγματοποιούνται τέσσερις εκδηλώσεις κάθε μήνα, για ένα συγκεκριμένο θέμα, με τίτλο: «στη Βιβλιοθήκη κάθε μήνα έχουμε θέμα».
Συμμετέχει στα «χριστουγεννιάτικα εργαστήρια» και στα «εργαστήρια για την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου», στις 2 Απριλίου.
Επίσης συνεργάζεται με τον «Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου την IBBY» και πραγματοποίησε προγράμματα για παιδιά. Φιλοξένησε στο χώρο της την έκθεση με τις αφίσες της IBBY, την οποία επισκέφθηκαν όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Λιτοχώρου, ζωγράφισαν και έγραψαν το μήνυμά τους για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Οι εκδηλώσεις κοινοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στον τοπικό τύπο.
Σκοπός της Βιβλιοθήκης:
«Ο σκοπός της Βιβλιοθήκης μέχρι σήμερα παραμένει ο ίδιος. «Είναι η διάδοση της ανάγνωσης, η δημιουργία μελλοντικών φίλων του βιβλίου, η αισθητική και κοινωνική διαπαιδαγώγηση, το κέντρισμα της φαντασίας καθώς και η ανάπτυξη του ερευνητικού και κριτικού πνεύματος. Η Βιβλιοθήκη προωθεί την εξάπλωση της γνώσης, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, καθιστά και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την πραγμάτωση πολιτιστικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Οι δραστηριότητες και η αποστολή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λιτοχώρου συμπυκνώνονται στους κάτωθι στόχους:
• Ενίσχυση της αναγνωσιμότητας και κάθε είδους σχετικής μορφωτικής και πολιτιστικής δραστηριότητας.
• Ενημέρωση του κοινού σε όλα τα θέματα που αφορούν στην τοπική κληρονομιά.
• Συνεχής διεύρυνση των αναγκών των χρηστών της.
• Ενίσχυση της τοπικής εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.
• Διάθεση τοπικών πηγών πληροφόρησης»

Στοιχεία επικοινωνίας:
Μυλωνίδου Αικατερίνη – Βιβλιοθηκονόμος
Διεύθυνση: Αγίου Νικολάου 15, 60200 Λιτόχωρο.
Τηλ. 2352350127
E – mai: katerinam2@yahoo.gr // library@dion-olympos.gr